Controlul electronic de stabilitate (ESC) contribuie la siguranța deplasării. Reduce pericolul patinării și îmbunătățește stabilitatea în deplasare. Situațiile limită de deplasare, ca de exemplu supravirarea și subvirarea autovehiculului sau patinarea roților de tracțiune, sunt recunoscute de ESC. Autovehiculul se stabilizează prin frânare calculată sau prin reducerea momentului motor. De îndată ce ESC intervine pentru a regla, lampa de control
din panoul de bord clipește.

În ESC sunt integrate următoarele sisteme:
Sistemul antiblocare (ABS)
ABS împiedică blocarea roților la frânare, până la puțin timp înainte de oprirea autovehiculului din mișcare. Astfel, autovehiculul rămâne manevrabil și în cazul unei frânări complete. Apăsați pedala de frână continuu, fără întrerupere – nu pompați! Procesul de reglare se face observat printr-o pulsare a pedalei de frână.
Sistemul de asistență la frânare
Asistența la frânare poate scurta distanța de oprire. Amplifică forța de frânare a șoferului, când acesta apasă pedala de frână repede, într-o situație de urgență. Pedala de frână trebuie acționată până când situația periculoasă este eliminată. La autovehiculele cu adaptive cruise control*,
asistența la frânare reacționează mai sensibil, când este recunoscută o distanță prea mică față de autovehiculul din față.
Dispozitivul antipanitare (ASR)
ASR reduce forța de tracțiune a motorului prin patinarea roților și adaptează forța în funcție de condițiile de deplasare. Astfel se facilitează pornirea, accelerarea și deplasarea în rampă.
Blocarea electronică a diferențialului (EDS)
EDS frânează roțile care patinează și transmite forța de tracțiune pe celelalte roți. Această funcție nu este disponibilă la o viteză mai mare.
Pentru ca discurile frânelor roții respective să nu se încălzească prea tare, la o solicitare prea mare, se va deconecta automat sistemul EDS. Autovehiculul rămâne în continuare funcțional. De îndată ce frâna s-a răcit, EDS se reactivează în mod automat.
Servodirecția
Sistemul ESC poate sprijini stabilizarea autovehiculului prin mecanismul de direcție.
Stabilizarea ansamblului autovehicul cu remorcă*
Ansamblul autovehicul cu remorcă are tendința să penduleze. Dacă ESC recunoaște mișcarea oscilatorie a remorcii transmisă asupra autovehiculului tractor, autovehiculul care remorchează va fi decelerat automat de ESC, pentru a stabiliza ansamblul cu remorcă legătură►.
Comanda selectivă a momentului motor
La parcurgerea virajelor, acționează comanda selectivă a momentului motor. Roțile din interiorul virajului vor fi frânate după necesități. Astfel curbele pot fi parcurse mai precis.
Sistemul de asistență la frânare pentru coliziuni consecutive
„Asistentul de frânare pentru coliziuni consecutive“ poate ajuta la reducerea pericolului de derapare și a unor coliziuni succesive în cazul unui accident. Dacă unitatea de comandă a airbagului înregistrează o coliziune, autovehiculul va fi frânat de către sistemul ESC.
Autovehiculul nu se frânează automat, dacă:
- șoferul calcă pedala de accelerație, sau
- ESC, instalația de frână sau rețeaua de bord nu sunt funcționale.
ATENŢIE
- De asemenea, ESC și sistemele sale integrate nu pot depăși limitele impuse de legile fizicii. Acest lucru trebuie luat în considerare în special când carosabilul este alunecos sau umed. Când sistemele intră în funcțiune, viteza de deplasare trebuie imediat adaptată la condițiile de trafic și la starea carosabilului. Siguranța sporită oferită de acest sistem nu trebuie să vă determine să conduceți riscant – pericol de accident!
- Luați în considerare faptul că riscul producerii unui accident este crescut la deplasarea cu viteză mare, îndeosebi în viraje sau pe carosabil alunecos sau ud, precum și în cazul apropierii prea puternice de autovehiculul din față. Accidentele nu pot fi prevenite de ESC și sistemele sale integrate – pericol de accident!
- La accelerarea pe carosabil alunecos, de exemplu gheață sau zăpadă, accelerați cu precauție. Roțile de tracțiune pot patina în ciuda sistemelor de reglare, fiind astfel influențată stabilitatea la deplasare - pericol de accident!
Indicaţie
- Sistemele ABS și ASR funcționează corect numai dacă toate anvelopele sunt uzate uniform. Circumferințele diferite ale anvelopelor pot determina reducerea nedorită a puterii motorului.
- În timpul reglajelor sistemelor descrise, pot apărea zgomote de funcționare.
- (Valabil pentru: autovehicule cu suporturi pentru portbagajul de acoperiș livrat din fabricație: ) La montarea suportului pentru portbagajul de acoperiș livrat din fabricație pe balustrade, ESC se adaptează, printr-un sistem de senzori, la centrul de greutate al autovehiculului modificat printr-o posibilă încărcare.