|
Valabil pentru: autovehicule echipate cu dispozitiv de tractare și de stabilizare a remorcii
Stabilizarea remorcii este un sistem din controlul electronic al stabilității (ESC), care ajută la reducerea pericolului de derapare a remorcii la viteze mai mari de cca. 65 km/h. Pentru modul de funcționare consultați informațiile despre ESC legătură►.
Pentru ca stabilizarea remorcii să funcționeze, respectați și punctele de la legătură► și legătură►.
Premisă: Conectorul remorcii să fie conectat la priza de la autovehicul și ESC să fie activat legătură► și în stare de funcționare.
- Limitele impuse de legile fizicii nu pot fi depășite nici prin sistemul ESC sau prin sistemul de stabilizare a ansamblului autovehicul cu remorcă. Se va lua în considerare în special la conducerea cu remorcă ușoară.
- Adaptați viteza în funcție de condițiile de deplasare (vreme, carosabil și trafic). Existența sistemului de stabilizare a ansamblului autovehicul remorcă nu trebuie să vă determine la asumarea unor riscuri inutile – pericol de accident!
- Remorcile oscilatorii nu sunt recunoscute întotdeauna de sistemul de stabilizare. Frânați autovehiculul și evitați mișcările inutile ale volanului.
- Pe carosabil alunecos, cu aderență slabă, remorca poate „oscila“ în ciuda intervenției sistemului de stabilizare.
- Remorcile cu centru de greutate înalt se pot răsturna înainte de apariția mișcării oscilatorii.
- Varianta autovehicul gol și remorcă încărcată, este total nefavorabilă. Dacă totuși acest lucru se întâmplă, circulați cu viteză foarte redusă.
- Când priza remorcii este utilizată în alte scopuri (de ex. pentru suportul de biciclete cu iluminare), în anumite situații extreme, pot interveni frânări automate din partea stabilizării remorcii.