Aşağıdaki araçlar için geçerlidir: Hibrid tahrikli
EV modunu açmak için tuşuna basın. Tuştaki kontrol lambası yanar. Ek olarak gösterge tablosu ekranındaki kontrol lambası yanar.
Aşağıda tanımlanmış fonksiyonlar ve işletim türleri, araç kumandası tarafından aracın işletim durumuna bağlı olarak otomatik ayarlanır. Bu şekilde, aracın her zaman en uygun işletim türünde bulunması sağlanır. Sürücü tarafından aktif hale getirilen gelişmiş elektrikli sürüş, burada bir istisnadır Link.
Yanmalı motor ile sürüş
Araç, yanmalı motor tarafından götürülür. Aynı zamanda, akü şarj seviyesi gerektirirse, yüksek voltajlı akü şarj edilir.
Tam ivmelenme (Boost)
Tam ivmelenme için araç yanmalı motor ve elektromotor tarafından birlikte yürütülür. Bu işletim türü Boost olarak tanımlanır ve çok enerji tükettiğinden sadece kısa bir süre için kullanımda tutulur. Kullanılabilirliği yüksek voltaj sisteminin şarj durumuna bağlıdır.
Boost işletim türü gaz pedalına basılması ile aktifleştirilir.
Elektrikli sürüş
Yüksek voltajlı akünün şarj seviyesi ve sürüş dirençlerine bağlı olarak, araç sırf elektrikli olarak sürülebilir. Yanmalı motor bu sırada kapalıdır.
İvmelenmede veya yüksek voltaj aküsü şarj eşiğinin altına düşüldüğünde, yanmalı motor çalıştırılır. Sürücünün ivmelenme isteği ve yüksek voltaj aküsü şarj durumunun izin vermesi durumunda, araç tekrar elektrikli olarak çalışır.
Genişletilmiş elektrikli sürüş (EV modu)
Şekil 1 tuşuna basılarak elektrikli sürüşün sınırları genişletilebilir ve elektrik sisteminin durumu izin veriyorsa sürekli elektrikli sürüş yapılabilir. İşletim türü bu durumda en yüksek E sürüş moduna geçer -3-, -12- Şekil 2. 60 km/sa sabit bir hızda 3 km mesafeye kadar elektrikli sürüş yapılabilir.
Genişletilmiş E sürüşünü aktif hale getirmek için, aşağıdaki koşullar yerine getirilmelidir:
- Yüksek voltajlı akünün şarj seviyesi yeterli olmalıdır.
- 12 Volt akünün ve yüksek voltaj aküsünün sıcaklığı yeterli olmalıdır.
- Hız 100 km/saatin üzerinde olmamalıdır.
- Şanzıman tiptronik modunda olmamalıdır.
- Offroad modu ve rampa iniş asistanı açık olmamalıdır Link
Geliştirilmiş elektrikli sürüş hızlanıldığıda yanmalı motorun açılması ile kesilir Ek olarak gösterge tablosu ekranındaki gri kontrol lambası yanar. Hızlanma işleminden sonra geliştirilmiş elektrikli sürüş otomatik olarak sürdürülür.
Aşağıdaki koşullardan en az birinin yerine getirilmesi durumunda, genişletilmiş E sürüş devre dışı bırakılır:
- Kontak kapatılır.
- düğmesine tekrar basın.
- Yüksek voltajlı akünün şarj seviyesi düşük.
- Hız 100 km/saat üzerinde.
- S sürüş kademesi veya tiptronik modu seçilmiş.
- Offroad modu veya rampa iniş asistanı açık
Yeniden aktif hale getirilmesi için tuşuna basılması gerekir.
Yanmalı motor işletim sıcaklığına ulaşmazsa yanmalı motor devreye alınmadan elektrikli sürüş yapılabilir. Bunun için P vites kolu konumunda sürüşe hazırlığı oluşturun, tuşuna basın ve D veya R sürüş kademesine geçin.
Start-Stop fonksiyonu
Yanma motoru sadece ihtiyaç halinde çalıştırılır. Araç sabitken yanma motoru kapanır, elektrikli araç sistemi beslemesi yüksek voltaj aküsü üzerinden yapılır.
Sürüş işletiminde yanmalı motorun otomatik olarak kapatılması hibrid sisteminde yakıt tasarrufu için tasarlanmıştır. Direksiyon, fren ve klima gibi tüm önemli araç sistemleri aktif kalır. Bazı durumlarda sisteme bağlı olarak, yanma motorunu aracın durma konumunda da işletime almak gerekli olabilir. Trafikte uzun sürüşlerde yanmalı motor araç sabitken yüksek voltaj aküsünün şarj edilmesi için periyodik olarak açılır.
Kayma
Gaz pedalına basılmadığında ve D sürüş kademesinde 160 km/sa hıza kadar yanmalı motor kapatılır. Öngörülü bir sürüş tarzında yakıt tüketimi azalır.
Enerji geri kazanımı (Reküperasyon)
Aracın frenlenmesi sırasında alternatör görevi yapan elektromotor üzerinden, yüksek voltajlı aküde depolanacak elektrik enerjisi üretilir. Bu, araç itme işletiminde bırakıldığında veya rampa aşağı sürüldüğünde de olur. Bu durumda yanma motoru otomatik olarak kapatılır.
Kısa pedal yolu ile erken ve eşit oranlı frenlemede araç elektromotor tarafından frenlenir Şekil 2 -6-. Bu sırada hareket enerjisinin büyük bölümü geri kazanılır ve elektrik enerjisi formunda yüksek voltaj aküsüne depolanır . Güçlü frenlemede ek olarak bilinen frenleme aktiftir Şekil 2 -10-
Enerji geri kazanımı bilgilendirici sistem ekranında gösterilir Link.
Yanmalı motorun otomatik çalıştırılması
Farklı işletim durumları yanmalı motorun otomatik olarak çalıştırılmasına yol açar:
- Yüksek voltajlı akünün şarj seviyesi düşük.
- Yanmalı motorun sıcaklığı düşüktür.
- Katalitik konvertörün sıcaklığı düşüktür.
- Klimanın güç ihtiyacı yüksek.
- Hız yüksek.
- İvmelenme talebi yüksek.
- Rampa eğimi fazla
- İtme modunda yüksek voltajlı akünün şarj seviyesi yüksektir. Bu durumda yüksek voltajlı akü daha fazla enerji depolayamaz ve bu nedenle elektromotor aracı engelleyemez. Yanmalı motor devreye alınır ve kesintiye uğramış yakıt beslemesinde birlikte döner (motor freni).