|
Start - Stop sistemine sahip araçlar için geçerli
Manuel şanzımanlı araçlar
Araç sabitken rölantiye geçin ve debriyaj pedalını bırakın. Motor kapatılır. Bilgilendirici sistem ekranında kontrol lambası görünür .
Debriyaj pedalına bastığınızda motor tekrar çalışır. Kontrol lambası söner.
Otomatik şanzımanlı araçlar
Aracı durana kadar frenleyin ve ayağınızı frende tutun. Motor kapatılır. Ekranda kontrol lambaları görünür .
Ayağınızı frenden kaldırırsanız, motor yeniden çalışır. Kalkış asistanı* açıldığında motor ancak gaz pedalına basıldığında çalışır. Kontrol lambası
söner.
Otomatik şanzımana ilişkin diğer bilgiler
Motor, vites kolu konumları P, D, N ve S olduğunda ve manuel işletiminde durdurulur. Vites kolu konumu P olduğunda, ayağınızı frenden çekseniz de motor yeniden çalışmaz. Motor, ancak gaz pedalına basıldığında veya başka bir sürüş kademesine geçildiğinde ve freni bıraktığınızda yeniden çalışır.
Bir durma evresi sırasında R vites kolu konumuna geçerseniz, motor yeniden çalışır.
Motorun istenmeden, R ye geçişte çalışmasını engellemek için, yavaşça, D den P ye geçin.
Not
- Fren gücünü azaltmak veya artırmak suretiyle, motorun durup durmayacağını kontrol edebilirsiniz. Frene, örneğin dur-kalk trafiğinde veya saparken hafifçe basarsanız, araç sabit durduğunda durma evresi başlatılmaz. Frene daha kuvvetlice basar basmaz motor durdurulur.
- Aracı kaymaya karşı emniyete almak için, düz şanzımana sahip araçlarda bir Stop evresinde fren pedalına basın.
- Stop evresinde START ENGINE STOP tuşuna basarsanız kontak kapatılır.
- Düz şanzımana sahip araçlarda, motor „boğulduğunda“ debriyaj pedalına hemen basarak motoru tekrar çalıştırabilirsiniz.
- Aracı durdurmuşsanız ve Start-Stop sistemi de motoru durdurmuşsa, kontak açık kalır. Aracı terk etmeden önce kontağın kapalı olduğundan emin olun, aksi takdirde akü boşalır.