La executarea lucrărilor în compartimentul motor trebuie acordată o atenție deosebită!
La executarea lucrărilor în compartimentul motorului, de exemplu verificări și completări cu lichid de frână, se pot produce accidentări, arsuri sau incendii. De aceea trebuie respectate indicațiile de avertizare de mai jos și regulile de siguranță general valabile. Compartimentul motor este o zonă periculoasă! ►.
- Opriți motorul.
- Decuplați contactul.
- Cuplați frâna de parcare.
- La autovehiculele cu transmisie manuală, aduceți maneta schimbătorului de viteze în poziția neutră, iar la cutiile de viteze automate, selectați poziția P (parcare).
- Lăsați motorul să se răcească.
- Copiii nu trebuie să se găsească în apropierea compartimentului motor.
- Nu vărsați niciodată lichide pe motorul fierbinte. Aceste lichide (de ex. antigelul conținut de lichidul de răcire) ar putea lua foc!
- Evitați producerea scurtcircuitelor la instalația electrică.
- Nu interveniți niciodată în ventilatorul radiatorului. Ventilatorul este comandat termic și poate porni brusc – și cu contactul decuplat!
- Nu deschideți niciodată capota motorului dacă auziți sau vedeți că din compartimentul motorului ies aburi sau lichid de răcire – pericol de opărire! Așteptați până când nu se mai vede ieșind abur sau lichid de răcire de sub capota motorului.
- Nu deschideți niciodată capacul rezervorului lichidului de răcire, atâta timp cât motorul este cald. Sistemul de răcire se află sub presiune!
- Pentru protejarea feței, mâinilor și brațelor de aburi sau de lichidul de răcire fierbinte, trebuie să folosiți o lavetă mare, groasă, la deschiderea capacului.
- Capacul motorului nu are voie să fie îndepărtat în niciun caz - pericol de arsură!
- Nu atingeți niciodată fișele bujiilor sau alte componente ale instalației de aprindere de înaltă tensiune, când motorul se află în funcțiune sau pornește – pericol de electrocutare!
- (Valabil pentru: autovehicule cu cutie de viteze automată: ) dacă autovehiculul staționează cu motorul pornit și este cuplată o treaptă de deplasare, se interzice categoric orice accelerare. Autovehiculul se va pune în mișcare – pericol de accident!
- Dacă trebuie să efectuați operații de verificare sau reparații în timpul funcționării motorului, există un pericol suplimentar de la piesele care se rotesc (de ex. curele de transmisie, alternator, ventilator radiator):
- Mai întâi trageți frâna de parcare, și la autovehiculele cu transmisie manuală, aduceți maneta schimbătorului de viteze în poziția neutră, iar la cutiile de viteze automate, selectați poziția P (parcare).
- Asigurați-vă întotdeauna că nu se pot prinde membre, bijuterii, cravate, îmbrăcăminte largă și părul lung în componentele aflate în mișcare ale motorului. Înaintea lucrului, scoateți bijuteriile și cravata, legați părul și strângeți pe corp hainele largi, pentru a evita prinderea lor în componentele motorului.
- Când sunt necesare lucrări la sistemul de combustibil, respectați și următoarele instrucțiuni de avertizare:
- Nu fumați.
- Nu lucrați niciodată în apropierea focului deschis.
- Țineți mereu la dispoziție un stingător de incendii.
- Toate lucrările la baterii sau la instalația electrică a autovehiculului pot provoca răniri, arsuri, accidente și incendii. Din acest motiv, toate lucrările trebuie executate numai într-un atelier specializat.
ATENŢIE
La completarea cu lichide, asigurați-vă că nu confundați lichidele. În caz contrar ar putea apărea defecțiuni în funcționare și avarii ale motorului!