|
Autovehiculul dumneavoastră este echipat cu o frână de parcare asistată electronic -1-
fig.96►.
Frâna electromecanică servește în principiu la asigurarea autovehiculului împotriva deplasării accidentale, înlocuind astfel frâna de staționare.
Acționarea/decuplarea manuală a frânei de parcare
Pentru a acționa frâna de parcare, trageți butonul
. Ledul din tastă se aprinde. Suplimentar este aprinsă lampa de control
sau
.



Pentru a elibera manual frâna de parcare, acționați pedala de frână sau pedala de accelerație când contactul este cuplat, și apăsați simultan butonul
. Ledul din buton și lampa de control se sting.

Eliberarea automată a frânei de parcare
Premisă: portiera șoferului este închisă și centura de siguranță a șoferului fixată, iar lampa de control
din panoul de bord este aprinsă.

Pentru a porni și a decupla frâna de parcare, accelerați în modul obișnuit.
Dacă lampa de control
este aprinsă în panoul de bord, înseamnă că nu sunt îndeplinite condițiile pentru o eliberare automată a frânei de parcare. Eliberați frâna de parcare manual.

Pe lângă eliberarea automată a frânei de parcare, la pornire sunt disponibile și funcții confort și de securitate legătură►.
Împiedicarea eliberării automate a frânei de parcare
În funcție de pantă sau în regim de tractare este posibil ca autovehiculul să se pună în mișcare în mod neintenționat.
Pentru a împiedica eliberarea automată a frânei de parcare, mențineți butonul
tras și accelerați. Frâna de parcare rămâne cuplată și împiedică deplasarea înapoi.

Puteți elibera butonul
de îndată ce observați că roțile au tracțiune suficientă atunci când accelerați.

Puteți utiliza funcția frânei de urgență în caz de necesitate, sau dacă frânarea normală este defectă sau blocată.
Trageți de butonul
și mențineți-l tras.

De îndată ce eliberați tasta
sau accelerați, procesul de frânare se întrerupe.

Dacă în timpul deplasării autovehiculului, trageți butonul
și îl mențineți în această poziție, se va activa funcția frânei de urgență. Prin activarea sistemului hidraulic al frânei, vor fi frânate toate cele patru roți ale autovehiculul. Frânarea are efectul unei frânări puternice ►!

Pentru ca frâna de urgență să nu fie declanșată în mod accidental, la tragerea tastei
se va emite un semnal acustic de avertizare. De îndată ce se va elibera tasta
sau se va accelera, procesul de frânare se va întrerupe.


Parcarea
Pentru a opri autovehiculul, acționați pedala de frână.
Pentru a acționa frâna de parcare, trageți butonul
.

(Valabil pentru: transmisia automată: ) Selectați poziția P a transmisiei.
Opriți motorul ►.
(Valabil pentru: transmisia manuală: ) selectați treapta 1-a de viteză.
În pantă și rampă, rotiți volanul astfel încât autovehiculul să se deplaseze înspre marginea bordurii, în cazul în care se află în mișcare.
- Dacă în timpul staționării autovehiculului cu motorul pornit este selectată o treaptă de viteză (cutia de viteze automată), să nu cumva să apăsați din greșeală pedala de accelerație sau să eliberați ambreiajul. Autovehiculul se va pune în mișcare – pericol de accident!
- Frâna de urgență trebuie folosită numai în cazuri de urgență, când frâna de serviciu este defectă sau când pedala de frână este blocată. Când autovehiculul este frânat cu ajutorul frânei de parcare, la o frânare de urgență, efectul obținut este același ca în cazul unei frânări puternice. Limitele fizice nu pot fi depășite nici de sistemul ESC și nici de componentele sale integrate (ABS, ASR, EDS). La viraje și când starea drumurilor și a vremii este rea, o frânare completă poate avea ca efect deraparea autovehiculului – pericol de accident!
- În cazul întreruperii alimentării cu tensiune, nu se mai poate acționa frâna de parcare dezactivată. Într-o astfel de situație, opriți autovehiculul pe un teren orizontal și asigurați-l prin cuplarea în treapta 1 (transmisie manuală), respectiv prin cuplarea poziției P a transmisiei (transmisie automată). Solicitați asistență de specialitate.
- Dacă părăsiți autovehiculul – chiar și pentru puțin timp – activați în orice caz frâna de parcare. Altfel, autovehiculul nu este asigurat împotriva rulării libere - pericol de accident!
- Când părăsiți autovehiculul, decuplați contactul și luați cheia cu dumneavoastră. Acest lucru este valabil mai ales când în autovehicul rămân copii. Copiii ar putea porni motorul, elibera frâna de parcare sau acționa echipamentele electrice (de ex. geamurile acționate electric) – pericol de accidentare!
- Când autovehiculul este încuiat, în el nu trebuie să rămână persoane, mai ales copii. Portierele încuiate îngreunează accesul salvatorilor în interiorul autovehiculului, în caz de urgență – pericol de deces!
ATENŢIE
Nu lăsați autovehiculul nesupravegheat cu motorul pornit - pericol de accident!
Indicaţie
Valabil pentru: autovehicule cu transmisie automată
Dacă trebuie să opriți la semafor sau din cauza condițiilor de trafic, puteți acționa frâna de parcare sau puteți activa sistemul de asistență la pornire*. Autovehiculul nu trebuie menținut pe loc cu pedala de frână, deoarece tendința de deplasare - când este selectată o treaptă de viteză - este suprimată de către frână. Dacă accelerați în stilul obișnuit, frâna de parcare se va elibera automat și autovehiculul se va pune în mișcare legătură►.
Indicaţie
- La cuplarea și decuplarea frânei se vor produce zgomote, ceea ce este normal și nu trebuie să vă îngrijoreze.
- Când autovehiculul este oprit, frâna de parcare execută la intervale regulate un ciclu de verificare. Zgomotele apărute în aceste situații sunt normale.
- În cazul întreruperii alimentării cu tensiune, frâna de parcare cuplată nu mai poate fi eliberată, iar frâna deja eliberată nu mai poate fi cuplată ►. Solicitați asistență de specialitate.