Uudet jarrupalat
Jarrupalojen kitkaominaisuudet eivät ole parhaat mahdolliset ensimmäisen 400 km:n aikana. Niiden täytyy ensin ”hioutua”. Hieman heikompi jarrutusteho voidaan kompensoida painamalla jarrupoljinta voimakkaammin. Vältä jarrujen voimakasta kuormittamista sisäänajon aikana.
Jarrupalojen kuluminen riippuu paljolti auton käyttöoloista ja kuljettajan ajotavasta. Jarrupalat kuluvat nopeammin, jos ajetaan paljon kaupungissa, lyhyitä matkoja tai hyvin urheilullisesti.
Toimintaäänet
Nopeudesta, jarrutusvoimasta ja ympäristövaikutuksista (esim. lämpötilasta, kosteudesta) johtuen jarrutettaessa voi kuulua ääntä.
Kosteus ja maantiesuola
Tietyissä tilanteissa, esim. vedessä ajon tai auton pesun jälkeen tai ajettaessa rankkasateella, jarrujen toiminta voi olla tavallista hitaampaa jarrulevyjen ja -palojen kosteuden (talvella jäätymisen) vuoksi. Jarrut pitää ensin ”jarruttaa kuiviksi”.
Kun ajetaan melko suurella nopeudella ja lasinpyyhkimet ovat päällä, jarrupalat painuvat ajoittain kevyesti jarrulevyjä vasten. Tämä tapahtuu – kuljettajan huomaamatta – säännöllisin välein ja sen tarkoitus on parantaa jarrujen reagointia sateella.
Myös suolatuilla teillä ajettaessa jarrut voivat toimia viiveellä, jos niitä ei ole käytetty pitkään aikaan. Suolakerros täytyy ensin hioa pois jarrupaloista käyttämällä jarruja.
Korroosio
Jarrulevyihin syntyy korroosiota ja jarrupaloihin kertyy likaa, jos auto seisoo pitkään paikallaan, autolla ajetaan vähän tai jarrut ovat muuten vähäisessä käytössä.
Jos jarrujen vähäisen käytön vuoksi jarrulevyihin ja -paloihin on muodostunut korroosiota, ne on suositeltavaa puhdistaa tekemällä useita voimakkaita jarrutuksia suurista nopeuksista ►.
Jarrujen viallisuus
Jos huomaat, että jarrupolkimen liikematka on yllättäen suurentunut, toinen kaksipiirijarrujen jarrupiireistä saattaa olla pois toiminnasta. Aja viipymättä lähimmälle ammattikorjaamolle vian poistamiseksi. Aja sinne alhaisella nopeudella ja varaudu siihen, että jarrutusmatkat ovat tavallista pidempiä ja että jarrupoljinta tarvitsee painaa tavallista voimakkaammin.
Alhainen jarrunestetaso
Jos jarrunestettä on liian vähän, jarrujen toiminnassa voi esiintyä häiriöitä. Jarrunesteen määrää valvotaan elektronisesti.
Jarrutehostin
Jarrutehostin vahvistaa painetta, jonka kuljettaja synnyttää jarrupolkimella.
- Suorita jarrujen puhdistus jarruttamalla vain, kun liikenne- ja keliolosuhteet mahdollistavat sen turvallisesti. Muiden tiellä liikkuvien turvallisuutta ei saa vaarantaa – vaarana onnettomuus!
- Kaikki jarruihin liittyvät työt tulee teettää ammattikorjaamolla Audin ohjeiden mukaisesti – vaarana loukkaantuminen! Virheellisten korjausten seurauksena toiminta voi lisäksi rajoittua.
- Älä anna auton koskaan rullata moottori sammutettuna – vaarana onnettomuus!
VAROITUS
- Älä anna jarrujen ”hioutua” painamalla jarrupoljinta kevyesti silloin, kun ei todella ole tarpeen jarruttaa. Se aiheuttaa jarrujen ylikuumenemista, pidentää jarrutusmatkoja ja lisää jarrujen kulumista.
- Ennen kuin tulet pitkään alamäkeen (esim. vuoristossa), vähennä nopeutta ja valitse alhaisempi vaihde/ajoalue. Näin voidaan hyödyntää moottorin jarrutusvaikutusta ja vähentää jarrujen kuormitusta. Jos lisäksi on tarpeen painaa jarrua, sitä ei pidä tehdä jatkuvasti vaan jaksoittain.
Huomautus
- Ellei jarrutehostin toimi, jarrupoljinta täytyy painaa paljon normaalia voimakkaammin.
- Jos autoon asennetaan toisenlainen etuspoileri tai erilaiset pyöränkapselit, pitää varmistaa, ettei ilman virtaus etupyöränjarruille esty. Muuten jarrut voivat kuumentua liikaa!