Böcek artıkları, kuş pisliği, ağaç reçineleri, toz, zift, is, yol tuzu ve diğer aşındırıcı maddeler aracın yüzeyinde ne kadar uzun süreli kalırsa, bu maddeler o kadar fazla tahribat yaparlar. Örneğin doğrudan güneş ışınları gibi yüksek sıcaklıklar aşındırıcı etkiyi hızlandırır.
Kışın yollara tuz dökme periyodu bittikten sonra aracın alt kısmı da özenle ve tamamen yıkanmalıdır.
Otomatik yıkama tesisleri
Otomatik yıkamadan önce bilinen önlemler (camların ve tavanın kapatılması gibi) alınmalıdır. Aracınızda özel yapı parçaları bulunuyorsa - rüzgarlık, portbagaj, telsiz anten gibi -, yıkama tesisinin işletmecisiyle konuşmanızı öneririz. Yıkama işlemi için fırçasız yıkama tesislerini tercih ediniz.
Yüksek basınçlı temizleyici ile yıkama
Yüksek basınçlı temizleyiciyle yapılan oto yıkamalarında yüksek basınçlı temizleyicinin kullanım talimatlarını dikkate alın. Bu özellikle basınç ve püskürtme mesafesi için geçerlidir. Kauçuk hortum veya yalıtım minderi gibi yumuşak malzemelere ve sensörlere yeterli mesafeyi koruyun Link
Hiçbir şekilde yuvarlak püskürteçler veya çamur fırçaları kullanmayın.
Elle yıkama
Elinizle yıkadığınızda kiri önce bol suyla yumuşatın ve olabildiğince iyi durulayın.
Ardından aracınızı yumuşak bir sünger, bir yıkama eldiveni veya bir yıkama fırçası ile çok hafif bastırarak temizleyin. Bu esnada yukarıdan aşağıya doğru temizleyin - Tavandan başlayın. Sadece sertleşmiş kirlerde bir şampuan kullanın. Sadece çözücü madde içermeyen temizlik malzemesi kullanın.
Süngeri veya yıkama eldivenini kısa aralıklarla iyice durulayın.
Tekerlekleri, taban kirişlerini ve benzeri parçaları en son temizleyin. Bunun için ikinci bir sünger kullanın.
- Aracı sadece kontak kapalıyken yıkayın – Kaza tehlikesi!
- Alt tabanı, tekerlek yuvalarının iç kısımlarını veya tekerlek jant kapaklarını temizlerken ellerinizi ve kollarınızı keskin kenarlı metal parçalardan koruyun - Yaralanma tehlikesi.
- Kışın araç yıkanırken: Fren sistemindeki nem ve buz, frenleme etkisini olumsuz etkileyebilir - Kaza tehlikesi!
- Aracınızı - geçici süre de olsa - terk ederseniz, mutlaka kontak anahtarını yanınıza alınız. Bu nokta özellikle araçta çocuklar varsa önemlidir. Aksi takdirde çocuklar motoru çalıştırabilir veya elektrikli donanımları açabilir (örneğin cam otomatikleri gibi) - Kaza tehlikesi!
Dikkat!
- Aracınızı doğrudan güneş ışığı altında yıkamayın - Boyanın zarar görme tehlikesi.
- Haşere süngerleri, ham bulaşık süngerleri veya benzeri şeyler kullanmayın – Boya yüzeyinin zarar görme tehlikesi!
- Farları hiç bir zaman kuru bir bez veya süngerle temizlemeyin, sadece ıslak olarak temizlenmelidir. En iyisi sabunlu su kullanın.
- Özellikle lastikler döner püskürteçlerle temizlenmemelidir. Püskürtme mesafesi yeterli ve etkime süresi çok kısa bile olsa hasar meydana gelebilir.
- Aracınızın genişliğini, yıkama tesisinin genişliğiyle karşılaştırın!
- Aracı otomatik bir yıkama tesisinde yıkattığınızda yan aynaların zarar görmesini önlemek için bunları katlamalısınız. Elektrikli katlanır yan aynayı* kesinlikle elinizle katlamayın, sadece elektrikle katlanmalıdır!
Çevre bilgisi
Aracınızı, sadece bu işlem için öngörülen yıkama alanlarında yıkayın. Bu alanlarda muhtemelen yağ karışmış kirli su kanalizasyona ulaşmamaktadır. Belirli bölgelerde, yıkama alanlarının dışında araç yıkanması yasaktır.