Airbagsystemet är en del av det totala konceptet för bilens passiva säkerhet.
Airbagsystemet ger i kombination med trepunktsbältena ett utökat skydd för förarens och framsätespassagerarens huvud och bröstkorg vid svårare frontalkollisioner.
Vid en kraftig sidokollision minskar sidoairbagar och huvudairbagar risken för personskada
►.
Förutom sin normala skyddsfunktion har bilbältena även till uppgift att hålla passagerarna i rätt sittställning vid en olycka, så att airbagar kan vecklas ut ordentligt och ge ökat skydd.
Airbagsystemet fungerar bara vid påslagen tändning. Airbagsystemets funktionsberedskap övervakas elektroniskt och indikeras med hjälp av kontrollampan
.
Airbagsystemet består i huvudsak av:
- en elektronisk styr- och övervakningsenhet (styrdon och sensorer)
- två frontairbagar
- sidoairbagar fram, sidoairbagar i de yttre baksätena*, (Sportback)
- huvudairbagar*,
- en kontrollampa i kombiinstrumentet.
Det är ett fel i systemet om:
- kontrollampan inte tänds när tändningen slås på
- kontrollampan inte släcks efter cirka 4 sekunder när tändningen har slagits på
- kontrollampan släcks och tänds igen när tändningen har slagits på
- kontrollampan tänds eller flimrar under körning.
- Airbagsystemet ersätter inte bilbältena, men utgör en viktig del av det totala konceptet för bilens passiva säkerhet. Det är bara i kombination med påtaget bilbälte som airbagsystemet kan ge bästa möjliga skydd. Därför bör du alltid ta på bältet länk►.
- Maximal skyddsverkan av bältena och airbagsystemet uppnås bara när du har rätt sittställning i stolen länk►.
- Om du inte har tagit på bilbältet, lutar dig framåt under färden eller sitter på fel sätt, utsätter du dig för en större skaderisk vid en eventuell olycka med airbagaktivering.
- Delar av airbagsystemet är monterade på olika ställen i din bil. Vid arbeten på airbagsystemet samt ur- och inmontering av systemdelar på grund av andra reparationer, kan delar av airbagsystemet skadas. Det kan få till följd att airbagar inte aktiveras riktigt eller kanske inte alls vid en olycka. Låt därför bara en auktoriserad verkstad utföra reparationer på airbagsystemet!
- Vid en störning i airbagsystemet måste det omgående kontrolleras på en auktoriserad verkstad. Annars finns risk för att airbagsystemet inte aktiveras vid en olycka.
- Inga som helst ändringar får göras på airbagsystemets olika delar.
- Utför aldrig ändringar på främre stötfångaren eller på karossen.
- Montera inte ur framstolarna.
- Airbagsystemets skyddsfunktion räcker bara för en olycka. Har systemet aktiverats måste det bytas. Byte av airbagsystemet eller en airbagmodul dokumenteras av en auktoriserad verkstad.
- Låt bara din auktoriserade Audi-verkstad eller annan verkstad som arbetar efter Audis anvisningar utföra arbeten på eller byte av airbag- och fasthållningssystem – risk för skador!
- När bilen byter ägare bör du överlämna den kompletta servicepärmen till den nye ägaren. Tänk då på att även underlagen för eventuellt urkopplade airbagar ska följa med!
- Vid skrotning av bilen eller delar av airbagsystemet och bältessträckarna måste alltid gällande säkerhetsföreskrifter beaktas.
- Vid allvarligare olyckor skiljs av säkerhetsskäl generatorn och startmotorn från bilens batteri med hjälp av en pyroteknisk laddning.
- Arbeten på den pyrotekniska strömkretsbrytaren får bara utföras på en auktoriserad verkstad – olycksrisk!
- Vid skrotning av bilen eller strömkretsbrytaren måste tillämpliga säkerhetsföreskrifter beaktas.