- Şekil 1 Ani bir frenleme esnasında doğru olarak takılmış emniyet kemeri tarafından tutulan sürücü
Hafif bir kazada bedenin ellerle desteklenerek korunabileceğine dair yaygın kanı yanlıştır!
Kazalarda emniyet kemerlerinin iyi koruma sağladıkları kanıtlanmıştır. Ülkelerin çoğunda emniyet kemeri kullanımı yasal olarak mecbur tutulmuştur.
Doğru takılmış olan emniyet kemerleri, araçta bulunanları doğru oturma konumunda tutarlar Şekil 1. Kemerler hareket enerjisini büyük ölçüde sınırlar. Ayrıca ağır yaralanmalara yol açabilen kontrolsüz hareketleri oldukça engellerler
Link.
Emniyet kemerini doğru takan yolcular, hareket enerjisinin kemerler üzerinden tutulmasını büyük ölçüde sağlamış olur. Aracın ön tasarımı ve aracınızda bulunan hava yastığı sistemi gibi pasif güvenlik sistemleri, hareket enerjisinin azaltılmasında pay sahibidir. Ortaya çıkan enerji böylece düşürülür ve yaralanma riski oldukça azaltılır.
Verdiğimiz örnekler önden alınan darbeleri açıklamaktadır. Tabii ki bu fiziksel prensipler diğer tüm kaza çeşitleri ve hava yastığı sistemi olan araçlar için de geçerlidir. Bundan dolayı, sadece kısa bir sürüş" yapsanız bile mutlaka kemerleri takmalısınız. Yolcularınızın da kemerlerini doğru taktığından emin olun DİKKAT!.
Kaza istatistikleri, kemerlerin doğru olarak takılmasının yaralanma riskini düşürdüğünü ve ağır bir kazada hayatta kalma şansını arttırdığını ispatlamıştır
Link.
Çocukların taşınmasında özel emniyet hususları dikkate alınmalıdır
Link.
- Aracınızı harekete geçirmeden önce - şehir içinde de - her zaman kemerinizi takın. Arka koltuktaki yolcular için de bu geçerlidir - Yaralanma riski!
- Hamileler de her zaman emniyet kemeri takmalıdır. Sadece bu şekilde henüz doğmamış olan çocuğu en iyi şekilde koruyabilirsiniz Link.