talimat kitabı 2014 yılının Audi A5 versiyonu
 Audi A5/S5   Sürüş notları  Sürüş ve çevre
Yakıt tüketimi, çevreyi kirletme ve motorun, frenlerin ve lastiklerin aşınması özellikle sürüş tarzına bağlıdır. Öngörülü ve ekonomik sürüş tarzı, yakıt tüketimini % 10 - 15 oranında azaltır. Aşağıda çevreye duyarlı ve aynı tasarruflu bir sürüş için ipuçları verilmiştir.
Öngörülü sürüş
Aracınız hızlanma esnasında en çok yakıtı tüketmektedir. Öngörülü sürüş yaptığınız zaman daha az fren yapar ve bunun sonucunda daha az hızlanırsınız. Mümkünse örneğin bir sonraki trafik ışığının kırmızı olduğu görülebiliyorsa aracı vites takılıyken kendi hızında bırakın. Bu şekilde elde edilen motor freni etkisi frenleri ve lastikleri koruyucu niteliktedir, burada egzoz gazı ile yakıt tüketimi sıfıra iner (itme kapatması).
Vite geçişlerini enerji tasarruf edici şekilde yapın
Yakıt tasarrufunun en etkili şekli erken vites yükseltmedir. Vite geçiş anının aşılması, gereksiz yere yakıt tüketimine yol açar.
Düz şanzıman: Birinci vitesten ikinci vitese mümkün olan en kısa zamanda geçin. Mümkünse yak. 2000 devirde bir sonraki üst vitese geçmenizi öneririz.
Otomatik şanzıman: Gaz pedalına yavaşça basın ve Kick down konumundan kaçının.
Tam gaz vermekten kaçının
Aracınızın maksimum hızını mümkün olduğunca sonuna kadar kullanmayın. Yakıt tüketimi, egzoz emisyonu ve sürüş gürültüsü yüksek hızlarda katlanarak artar. Yavaş sürüş yakıt tasarrufu sağlar.
Rölanti evresinin azaltılması
Durdur-çalıştır sistemi olan araçlarda, rölanti süreleri otomatik olarak azaltılır. Durdur-çalıştır sistemi olmayan araçlarda, örneğin; uzun süreli kırmızı evresi olan tren yolu geçiş engeli ve lambalarında, motoru kapatmak faydalı olur. Motorun 30-40 saniye durdurulmasıyla tasarruf edilen yakıt, motorun yeniden çalıştırılması için gerekli olan yakıt miktarından daha fazladır.
Motorun işletim ısısına ulaşması rölanti konumunda çok fazla zaman alır. Motorun ısınması esnasında aşınma ve zararlı madde çıkışı oldukça yüksektir. Bundan dolayı aracınızı çalıştırdıktan hemen sonra hareket etmelisiniz. Bunu yaparken yüksek devirlerden kaçının.
Düzenli bakım yaptırma
Düzenli bakım sayesinde daha hareket etmeden yakıt tasarruflu bir seyir için önkoşul yaratabilirsiniz. Aracınızın bakımla ilgili durumu sadece trafik güvenliği ve değerini koruması anlamında pozitif etki yapmaz, aynı zamanda yakıt tüketimine de pozitif bir etkide bulunur. Bakımı kötü yapılmış bir motor normalinden %10 daha fazla yakıt tüketimine neden olabilir!
Kısa mesafeden kaçınma
Tüketimi ve zararlı madde emisyonunu etkili bir şekilde düşürmek için motor ve egzoz temizleme sistemi uygun çalışma sıcaklıklarına ulaşmış olmalıdır.
Soğuk motor kat kat fazla yakıt tüketir. Dört kilometre sonunda nihayet motor çalışma sıcaklığına ulaşır ve tüketimi normal seviyeye düşer.
Lastik basıncına dikkat edin
Yakıt tasarrufu için daima doğru lastik basıncına Link dikkat edin. Yarım bar seviyesinde bir azalma yakıt tüketimini % 5 artırabilir. Lastik basıncının çok düşük olması ayrıca dönme direncinin yüksek olması nedeniyle lastiklerin ciddi oranda aşınmasına neden olur ve sürüş performansını olumsuz yönde etkiler.
Kış lastiklerini bütün yıl kullanmayın, çünkü bu % 10 daha fazla yakıt tüketimi demektir.
Gereksiz yüklerden kaçınma
Taşınan her fazla kilogram ağırlık yakıt tüketimini artıracağından, gereksiz yükleri önlemek için bagaja bir göz atmakta yarar vardır.
Araçtaki portbagajlar hava direncini arttırdığından, kullanılmadığında çıkartılmalıdır. Saatte 100-120 km hızda, bu şekilde %12 oranında yakıt tasarruf edersiniz.
Elektrik tasarrufu
Motor alternatörü harekete geçirir ve böylece akım üretir, bu nedenle akım ihtiyacı ve yakıt tüketimi artar! Bu nedenle ihtiyacınız yoksa elektrik tüketen aksamları kapatın. Örneğin havalandırma fanı yüksek devirde, arka cam rezistansı ve koltuk ısıtması* fazla elektrik tüketen aksamlardır.

Tüm resimler, logolar ve metinler Audi ©'in malıdır. Bu web sitesinin, Volkswagen - Audi şirketiyle veya dünyanın yan kuruluşlarından hiçbiriyle bağlantısı yoktur Daha fazla bilgi. Daha fazla bilgi. Bu sitenin yazarıyla iletişim kurmak için buraya tıklayın.