Hava yastığı, tüm pasif güvenlik konseptinin bir parçasıdır.
Hava yastığı sistemi, üç noktalı emniyet kemerleriyle bağlantılı olarak, kaza derecesi yüksek olan önden çarpmalarda sürücü ve yolcunun baş ve göğüs kısmına ek bir koruma sağlamaktadır.
Şiddetli yandan çarpmalarda yan ve tavan hava yastıkları ile araç içindeki yolcuların yaralanma riski azaltılır ►.
Emniyet kemerlerinin normal koruma fonksiyonlarının yanısıra başka bir görevi de bir kaza anında, hava yastığının açılarak ek bir koruma sağlaması için, araç içindekileri, koltuklarında doğru konumda tutarak hava yastıklarının açılmasını sağlamaktır.
Hava yastığı sistemi sadece kontak açıkken çalışır. Hava yastığı sisteminin hazır olup olmadığı elektronik olarak denetlenir ve kontrol lambasının yardımıyla gösterilir.
Hava yastığı sistemini oluşturan ana bileşenler:
- Elektronik kumanda ve denetim düzeneği (Kontrol ünitesi ve sensorlar)
- İki ön hava yastığı
- Ön yan hava yastıkları, dış arka koltuklardaki* yan hava yastıkları
- Baş hava yastıkları
- Gösterge tablosundaki kontrol lambası
Aşağıdaki durumlarda hava yastığı sisteminde bir arıza mevcuttur:
- Kontak açıldığında kontrol lambası yanmazsa.
- Kontak açıldıktan sonra kontrol lambası yaklaşık 4 saniye sonra sönmezse.
- Kontak açıldıktan sonra kontrol lambası söner ve tekrar yanarsa.
- Kontrol lambası seyir sırasında yanarsa veya yanıp sönerse.
- Hava yastığı sistemi emniyet kemeri yerine kullanılmaz, aksine toplam pasif araç güvenlik konseptinin bir parçasıdır. Hava yastığı sisteminin en iyi korumayı sağlayabilmesi için emniyet kemerlerinin takılmış olması gerekir. Bundan dolayı emniyet kemerleri her zaman takılı olmalıdır Link►.
- Emniyet kemerleri ve hava yastığı sisteminin maksimum koruma etkisi, yalnızca oturma konumu doğru olduğunda sağlanır Link►.
- Emniyet kemeri takmadıysanız, araç hareket halindeyken öne doğru eğiliyorsanız veya yanlış oturuyorsanız, bir kaza durumunda hava yastığı tetiklendiğinde yaralanma riskiniz çok yüksek olacaktır.
- Hava yastığı sisteminin parçaları aracın değişik yerlerine monte edilmiştir. Hava yastığı sistemindeki çalışmalar veya başka onarım çalışmaları nedeniyle sistem parçalarını söküp taktığınız çalışmalarda, hava yastığı sistemine ait parçalar hasar görebilir. Bunun sonucunda hava yastığının bir kaza anında doğru olarak çalışmaması ve hatta tetiklenmemesi söz konusu olabilir. Onarım çalışmalarını sadece Yetkili Serviste yaptırın!
- Hava yastığı sisteminde bir arıza söz konusuysa sistem en kısa sürede bir Yetkili Servis tarafından kontrol edilmelidir. Aksi takdirde hava yastığı sisteminin bir kaza anında tetiklenmeme olasılığı vardır.
- Hava yastığı sistemine ait parçalarda herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
- Ön tampon veya kaportada asla değişiklik yapmayın.
- Ön koltukları sökmeyin.
- Hava yastığı sisteminin koruma fonksiyonu sadece bir kaza için geçerlidir. Hava yastıkları tetiklendikten sonra, sistem tamamen değiştirilmelidir. Hava yastığı sisteminin veya hava yastığı modüllerinin değiştirilmesi yetkili servis tarafından belgelendirilir.
- Hava yastığı ve emniyet sistemlerinde çalışmaları veya bunların değiştirilmelerini sadece yetkili Audi İşletmeniz veya Audi fabrikasının talimatlarına göre çalışan bir serviste yapılmasını sağlayın – Yaralanma tehlikesi!
- Aracın satışı sırasında kullanım kılavuzu komple alıcıya teslim edilmelidir. Muhtemelen kapatılmış olan hava yastığı ile ilgili belgelerin bu kitaba dahil olduğuna dikkat edin!
- Aracın veya hava yastığı sistemi ve kemer gerdiricinin hurdaya çıkarılmasında mutlaka bunlarla ilgili olan güvenlik mevzuatı dikkate alınmalıdır.
- Güvenlik nedenlerinden dolayı yüksek dereceli kazalarda, alternatör ve marş motoru piroteknik olarak çalışan akım kesici tarafından aracın aküsünden ayrılır.
- Piroteknik akım kesici üzerindeki çalışmalar yalnıza Yetkili Servis tarafından uygulanabilir - Kaza tehlikesi!
- Aracın veya akım kesicinin hurdaya çıkarılması durumunda mutlaka bunlarla ilgili güvenlik mevzuatı dikkate alınmalıdır.