Nye bremsebelægninger
Nye bremsebelægninger har endnu ikke den fulde bremsevirkning de første 400 km, de skal først først slibes til. Den lidt mindre bremsekraft kan udlignes ved at træde kraftigere på bremsepedalen. I tilkøringsperioden bør du undgå særligt store belastninger af bremserne.
Slid
Sliddet på bremsebelægningerne afhænger i høj grad af driftsbetingelserne og kørestilen. Især hvis du kører meget i byen, kører mange korte ture eller kører meget sportsligt.
Støj
Afhængigt af hastigheden, bremsekraften og de omgivende betingelser (fx temperatur, fugtighed) kan der opstå støj, når du bremser.
Fugtighed eller vejsalt
I nogle situationer som fx efter kørsel gennem vand, i kraftigt regnvejr eller efter bilvask kan bremsevirkningen være lidt forsinket på grund af fugtige eller om vinteren tilisede bremseskiver og bremsebelægninger. Bremserne skal først bremses tørre.
Ved høje hastigheder, og når viskerne er tilsluttet, føres bremsebelægningerne i et kort stykke tid ind på bremseskiverne. Dette sker med jævne mellemrum, uden at føreren mærker noget til det, og sikrer, at bremsernes reaktionstid er bedre i vådt føre.
På veje, hvor der er strøet salt, kan bremsevirkningen også være forsinket, hvis du ikke har bremset i længere tid. Saltlaget på bremseskiverne og bremsebelægningerne skal først slibes væk, når du bremser.
Korrosion
Korrosion på bremseskiverne og snavs på bremsebelægningerne forværres, hvis bilen er parkeret i lang tid, hvis den kun kører få kilometer, og hvis bremsesystemet kun belastes lidt.
Hvis bremsesystemet ikke belastes så meget, samt ved korrosion anbefaler vi, at du bremser kraftigt flere gange fra høj hastighed for at rense bremseskiverne og bremsebelægningerne ►.
Fejl i bremsesystemet
Hvis du pludseligt skal træde bremsepedalen længere ned, før bremserne virker, er en af bremsekredsene i 2-kreds-bremsesystemet muligvis ude af drift. Kør straks til nærmeste værksted for at få fejlen afhjulpet. På vej til værkstedet skal du køre med reduceret hastighed og være forberedt på længere bremselængde, og på at du skal træde kraftigere på bremsepedalen.
Lav bremsevæskestand
Hvis bremsevæskestanden er for lav, kan der opstå fejl i bremsesystemet. Bremsevæskestanden overvåges elektronisk.
Bremsekraftforstærker
Bremsekraftforstærkeren forstærker det tryk, som du frembringer med bremsepedalen.
- Foretag kun nedbremsninger med det formål at rense bremsesystemet, når trafikforholdene tillader det. Andre trafikanter må ikke udsættes for fare – fare for ulykke!
- Lad aldrig bilen rulle, mens motoren er standset – fare for ulykke!
- Læg aldrig genstande i bunden af bilen i førersiden. En genstand kan komme ind under pedalerne og hindre betjeningen af pedalerne. I tilfælde af en pludselig manøvre eller opbremsning kan du ikke længere betjene pedalerne – fare for ulykke!
- Anvend kun måtter, der holder området ved pedalerne frit, og som kan fastgøres sikkert i bunden af bilen – fare for ulykke!
- Sæt ikke foden ind under bremsepedalen – fare for kvæstelser!
FORSIGTIG
- Lad aldrig bremserne “slæbe“ ved at træde let på bremsepedalen, hvis det ikke er nødvendigt at bremse. Dette medfører overophedning af bremserne og dermed en længere bremselængde og større slid.
- Før du kører en længere strækning ned ad bakke, skal du sætte hastigheden ned og skifte til et lavere gear. På den måde udnyttes motorens bremsevirkning, og bremserne aflastes. Hvis det også er nødvendigt at bremse, må du ikke bremse konstant, men i intervaller.
Anvisning
- Hvis bremsekraftforstærker ikke fungerer, skal du træde væsentligt kraftigere på bremsepedalen end normalt.
- Hvis du får eftermonteret en frontspoiler, hjulkapsler eller lignende, skal du sikre dig, at lufttilførslen til forhjulene ikke forringes – ellers kan bremsesystemet blive for varmt.