De airbag is een onderdeel van het totale passieve veiligheidsconcept.
Het airbagsysteem biedt als aanvulling op de 3-puntsgordels een extra bescherming voor het hoofd en de borst van de bestuurder en de bijrijder en het gebied rond de knieën van de bestuurder bij zware frontale botsingen.
Bij aanrijdingen van opzij beperken de zij-airbags het gevaar voor verwondingen aan dat deel van het lichaam dat naar de betreffende zijde is gekeerd ATTENTIE!.
Behalve hun normale beschermende werking hebben de veiligheidsgordels ook als taak, de inzittenden bij een ongeval zó op hun plaats houden, dat de airbags op de juist wijze kunnen worden opgeblazen en maximale bescherming kunnen bieden.
Het airbagsysteem functioneert alleen bij ingeschakeld contact. Of het airbagsysteem in paraatheid is, wordt elektronisch gecontroleerd en met het airbagcontrolelampje aangegeven.
Het airbagsysteem bestaat hoofdzakelijk uit:
- het elektronische regel- en controlesysteem (regelapparaat en sensoren).
- de beide voorairbags en de knie-airbag voor de bestuurder
- de zij-airbags voorin
- het controlelampje in het instrumentenpaneel.
Er zit een storing in het airbagsysteem, als:
- u het contact inschakelt en het controlelampje niet gaat branden.
- u het contact inschakelt en het controlelampje niet na ca. 4 seconden uitgaat.
- u het contact inschakelt en het controlelampje uitgaat en daarna weer gaat branden.
- het controlelampje tijdens het rijden gaat branden of knippert.
- Het airbagsysteem is geen vervanging van de veiligheidsgordel, maar een onderdeel van het totale passieve veiligheidsconcept van de wagen. De beste beschermende werking van het airbagsysteem wordt alleen in combinatie met omgegespte veiligheidsgordels bereikt. Daarom altijd de veiligheidsgordels omgespen ►Link.
- De maximale beschermende werking van de veiligheidsgordels en het airbagsysteem wordt alleen bij een correcte zitpositie bereikt ►Link.
- Als u geen veiligheidsgordels heeft omgegespt, tijdens het rijden naar voren leunt of een verkeerde zitpositie inneemt, staat u bij een ongeval aan een verhoogd risico van verwondingen bloot, als het airbagsysteem wordt geactiveerd.
- Onderdelen van het airbagsysteem zijn op verschillende plaatsen in de wagen ingebouwd. Door werkzaamheden aan het airbagsysteem en bij het uit- en inbouwen van systeemdelen voor andere reparaties kunnen onderdelen van het airbagsysteem worden beschadigd. Dit kan tot gevolg hebben dat de airbags bij een ongeluk niet goed of helemaal niet worden geactiveerd. Laat reparaties daarom alleen door een (Audi-)specialist uitvoeren!
- Als er een storing in het airbagsysteem zit, moet het systeem direct door een (Audi-)specialist worden gecontroleerd. Anders bestaat het gevaar dat het airbagsysteem bij een ongeval niet wordt geactiveerd.
- Aan de onderdelen van het airbagsysteem mag geen enkele verandering worden aangebracht.
- Breng nooit veranderingen aan de voorbumpers of de carrosserie aan.
- Voorstoelen niet uitbouwen.
- De beschermende werking van het airbagsysteem is slechts voor één ongeluk toereikend. Als de airbag is geactiveerd, moet het systeem worden vervangen. Het vervangen van het airbagsysteem resp. van airbageenheden wordt door een specialist gedocumenteerd.
- Bij verkoop van de wagen de complete wagendocumentatie aan de koper overhandigen. Hier horen ook de gegevens van de eventueel buiten werking gestelde airbags bij!
- Als de wagen of afzonderlijke delen van het airbagsysteem en de gordelspanners worden verschroot, moeten beslist de desbetreffende veiligheidsvoorschriften worden opgevolgd.