|
Aracınız bir elektromekanik park freniyle -1- Şek.99► donatılmıştır. Park freni prensip olarak aracınızın kazara kaymamasını sağlamak için bir emniyettir ve böylelikle el freninin yerine geçmektedir.
Park frenini devreye alma/manuel bırakma
Park frenini kilitlemek için tuşunu çekin. Tuştaki LED (diyotlar) yanar. Ayrıca gösterge tablosunun ekranında kontrol lambası yanar.
Park frenini manuel bırakmak için, kontak açıkken fren veya gaz pedalına ve aynı anda tuşa basın . Tuştaki LED ve ekrandaki kontrol lambası söner.
Park frenini otomatik bırakma
Ön koşul: Sürücü kapısı kapalı ve park freni devreye alınmış.
Kalkış yapmak ve park frenini otomatik bırakmak için, alışılmış şekilde gaz verin.
Park frenini otomatik bırakmanın yanı sıra kalkış sırasında diğer konfor ve emniyet fonksiyonları da mevcuttur Link►.
Park freninin otomatik bırakılmasını engelleme
Eğime bağlı olarak veya römork işletiminde aracınız istenmeden harekete geçebilir.
Park freninin otomatik bırakılmasını engellemek için, tuşu çekili tutun ve gaz verin. Park freni kilitli kalır ve geri kayma önlenmiş olur.
Gaz vererek, tekerleklerde yeterli düzeyde çekiş gücünün toplandığını tespit eder etmez tuşunu tekrar bırakabilirsiniz.
Normal fren kullanımı devre dışı kalmış veya bloke edilmişse, acil durumda acil fren fonksiyonunu kullanabilirsiniz.
Tuşu çekin ve çekili tutun.
Tuşu bıraktığınızda veya daha fazla gaz verdiğinizde frenleme işlemi iptal edilir.
Hareket halindeki araçta tuşu çekilir ve tutulursa, acil fren fonksiyonu tetiklenir. Bu esnada araç fren hidroliğinin aktifleştirilmesiyle dört tekerleklerin tümü üzerinden frenlenir. Fren gücü güçlü frenlemede olduğu gibidir ►!
Acil fren fonksiyonunun yanlışlıkla tetiklenmemesi için, tuşu çekme işleminde, akustik bir uyarı sinyali duyulur (Uyarı sesi). Tuşu bıraktığınızda veya daha fazla gaz verdiğinizde acil frenleme iptal edilir.
Park etme
Aracı durdurmak için fren pedalına basın.
Park frenini kilitlemek için tuşunu çekin.
(Otomatik şanzıman: ) Vites kolunu P konumuna takın.
Motoru durdurun ►.
(Düz şanzıman: ) 1. vitese takın.
Aracın hareket etme olasılığına karşı, direksiyonu kaldırıma doğru çevirin.
- Araç dururken ve motor çalışırken bir vitese veya sürüş kademesine geçilirse (otomatik şanzıman) kesinlikle dikkatsizce gaz verilmemeli veya debriyaj çözülmemelidir. Aksi takdirde araç hemen harekete geçer – Kaza tehlikesi!
- Acil fren fonksiyonu, fren pedalı devre dışı kaldığında veya fren pedalı fonksiyonu bloke olduğunda sadece acil durumda devreye girmelidir. Park freniyle yapılan acil bir frende, aracınız bir kuvvetli frenlemeye benzer şekilde frenlenir. Fiziksel sınırlar, ne ESC ne de onun entegre edilmiş parçaları (ABS, ASR, EDS) tarafından etkisiz hale getirilemez. Virajlarda ve kötü yol veya hava koşullarında yapılacak bir tam frenleme, aracın yoldan çıkmasına veya savrulmasına neden olur – Kaza tehlikesi!
- Akım beslemesi devre dışı kaldığında açık park freni kapanmaz. Bu durumda aracı sadece yatay zeminde durdurun ve 1. vitese takarak (düz şanzıman) veya vites kolunu P konumuna getirerek emniyete alın (otomatik şanzıman) ve yetkili servise başvurun. Yetkili Servisten yardım isteyin.
- Aracınızı – geçici süreliğine olsa da – terk ederseniz, mutlaka araç anahtarını yanınıza alınız. Bu nokta özellikle araçta çocuklar varsa önemlidir. Aksi takdirde çocuklar motoru çalıştırabilir, park frenini çözebilir veya elektrikli donanımları açabilir (örneğin elektrikli camlar gibi) – Kaza tehlikesi!
- Kilitlenen araç içinde hiç kimse – özellikle de çocuklar – bulunmamalıdır. Kilitli olan kapılar, acil bir durumda yardımcıların araç içine ulaşmasını zorlaştırır - Hayati tehlike!
Not
Otomatik şanzımanlı araçlar için geçerlidir
Trafik ışıklarında veya şehir trafiğinde aracın durdurulması gerekirse, park frenini manuel kapatabilir veya Kalkış asistanını* açabilirsiniz. Araç frene basarak durdurulmamalıdır, çünkü bir sürüş kademesi seçilmişken hareket etme eğilimi fren tarafından bloke edilir. Alışılmış şekilde gaz verir vermez, park freni otomatik olarak boşalır ve aracınız harekete geçer Link►.
Not
- Park frenini açarken ve kilitlerken bazı seslerin çıkması normaldir ve endişe duyulacak bir şey yoktur.
- Duran araçta, park freni düzenli aralıklarla bir kontrol periyodu uygular. Bu esnada meydana gelen sesler normaldir.
- Akım beslemesi devre dışı kaldığında kapalı park freni açılmaz ve açık park freni kapanmaz ►. Yetkili Servisten yardım isteyin.