Gjelder for: biler med plug-in hybriddrift
Generell informasjon
Plug-in hybriddrift er et motorkonsept der du kan velge mellom driftstypene elektromotor og forbrenningsmotor, eller kombinere dem.
Alle typer arbeid på høyspenningssystemet skal bare utføres av utdannede høyspenningsteknikere og autoriserte verksteder i tråd med Audis retningslinjer.
Høyspenningssystemet består av følgende høyspenningskomponenter: høyspenningsbatteriet, effektelektronikken, elektromotoren, høyspenningsklimakompressoren, høyspenningsvarmeapparatet, ladesystemet og ladekontakten samt det oransje høyspenningsledningsnettet.
Det som kalles "kjørepedal" i dette avsnittet i instruksjonsboken, tilsvarer gasspedalen på en vanlig bil.
Høyspenningsbatteri
Høyspenningsbatteriet er plassert foran bakakselen på undersiden av bilen og krever ingen vedlikeholdsarbeider som skal utføres av føreren. Nærmere informasjon om høyspenningsbatteriet finner du på venstre►.
ADVARSEL
Spenningen i høyspenningssystemet er livsfarlig! Å berøre skadede høyspenningskomponenter kan føre til dødelig elektrisk støt. Komponentene i høyspenningssystemet er merket med en varsellapp som advarer mot høy spenning.
- Også når tenningen er slått av, er det livsfarlig spenning i høyspenningssystemet!
- Du må aldri utføre arbeid på de oransje høyspenningsledningene eller høyspenningskomponentene. Arbeid på høyspenningssystemet skal bare utføres av autoriserte verksteder som er godkjente for denne typen arbeid.
- Du må aldri skade, modifisere eller demontere de oransje høyspenningsledningene, eller skille dem fra høyspenningssystemet.
- Utfør aldri arbeid med sponavskillende, formende, skarpkantede verktøy eller varmekilder i nærheten av høyspenningskomponenter og høyspenningsledninger.
- Audis retningslinjer må følges i forbindelse med alt arbeid på høyspenningssystemet og høyspenningskomponentene.
- Oppbevar fjernkontrollnøkkelen på et trygt sted i tilstrekkelig avstand fra bilen ved arbeider på høyspenningssystemet og høyspenningskomponenter, slik at det ikke er fare for at tenningen slås på utilsiktet.
- Gasser fra høyspenningsbatteriet kan være giftige eller lettantennelige.
- Skader på høyspenningsbatteriet kan føre til at det umiddelbart eller senere oppstår lekkasje på høyspenningsbatteriet. Det kan lekke giftige eller lettantennelige gasser. Ikke pust inn gassene!
- Ikke utsett deg for væsker som lekker fra høyspenningsbatteriet, og ikke kom i kontakt med dem.
- Elektrolyttvæsken i høyspenningsbatteriet er etsende. Hvis du får elektrolyttvæske på huden, må du skylle det aktuelle hudområdet med rent vann i minst 15 minutter. Vask deretter det aktuelle hudområdet med såpe. Få hudområdet undersøkt av en lege.
- I en teknisk nødssituasjon må du informere medhjelperne om at bilen er utstyrt med høyspenningsbatteri.
I elektrisk drift høres betydelig mindre lyd enn når forbrenningsmotoren går. Det gjelder både ved kjøring og når bilen står i ro. Derfor kan andre trafikanter, f.eks. fotgjengere og barn, ha problemer med å høre og oppfatte bilen når den kjører i elektrisk drift. Dette kan føre til ulykker og personskader, f.eks. i områder med lite trafikk, når du rygger eller manøvrerer.
La aldri bilen stå uten tilsyn når den er kjøreklar venstre► og det er lagt inn et kjøretrinn. Bilen kan sette seg i bevegelse ("krype") selv om forbrenningsmotoren er slått av, fordi elektromotoren fremdeles er i drift. Det kan føre til ulykker og alvorlige eller dødelige personskader. Når bilen er kjøreklar, vises kort statusmeldingen e-tron READY (e-tron klar) på kombiinstrumentdisplayet, og viseren i effektmåleren står på READY (klar) venstre►.
- Pass på at velgerspaken står i posisjon P og at tenningen er slått av når du forlater bilen.
VÆR FORSIKTIG
- Sterke slag eller støt mot undersiden av bilen kan skade høyspenningssystemet. Kjør straks til et autorisert verksted for å få kontrollert bilen.
- Det elektriske drivverket kan bli svært varmt når det er i drift. Ikke parker bilen hvis det er olje- eller drivstoffrester eller andre antennelige stoffer under eller ved siden av bilen.