|
Κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος αναπτύσσονται τεράστιες δυνάμεις, οι οποίες πρέπει να εξουδετερωθούν.
Είναι εύκολο να εξηγηθεί η φυσική αρχή που διέπει μια μετωπική σύγκρουση:
Μόλις το όχημα τεθεί σε κίνηση, αναπτύσσεται τόσο στο όχημα, όσο και στους επιβάτες του οχήματος, η λεγόμενη «κινητική ενέργεια» εικ.272►. Το μέγεθος της «κινητικής ενέργειας» εξαρτάται από την ταχύτητα κίνησης του οχήματος και από το βάρος του οχήματος και των επιβατών του οχήματος. Με την αύξηση της ταχύτητας κίνησης και του βάρους αυξάνεται και η ενέργεια που πρέπει να εξουδετερωθεί σε περίπτωση ατυχήματος.
Η ταχύτητα κίνησης του αυτοκινήτου είναι όμως ο σημαντικότερος παράγοντας. Αν, για παράδειγμα, διπλασιαστεί η ταχύτητα κίνησης από 25 km/h σε 50 km/h, η κινητική ενέργεια τετραπλασιάζεται! Επειδή οι επιβάτες του οχήματος στο παράδειγμά μας δεν φορούν ζώνες ασφαλείας, σε περίπτωση σύγκρουσης η συνολική κινητική ενέργεια των επιβατών του οχήματος εξουδετερώνεται μόνο από την πρόσκρουση στον τοίχο εικ.273►. Σ αυτήν την περίπτωση οι επιπτώσεις θα ήταν σοβαροί ή ακόμα και θανάσιμοι τραυματισμοί.
Ακόμα και σε ταχύτητες κίνησης από 30 km/h ως 50 km/h, σε περίπτωση ατυχήματος αναπτύσσονται στο σώμα δυνάμεις, οι οποίες μπορούν άνετα να υπερβούν τα 10 000 Newton. Αυτό αντιστοιχεί σε δύναμη βάρους ενός τόνου (1 000 kg). Οι δυνάμεις που επενεργούν στο σώμα αυξάνονται ακόμα περισσότερο στις υψηλότερες ταχύτητες κίνησης. Αυτό σημαίνει: ότι σε διπλασιασμό της ταχύτητας κίνησης τετραπλασιάζονται οι δυνάμεις!
Οι επιβάτες του οχήματος που δεν φορούν τις ζώνες ασφαλείας, δεν είναι λοιπόν «συνδεδεμένοι» με το όχημα. Σε μια μετωπική σύγκρουση τα άτομα αυτά θα συνεχίσουν επομένως να κινούνται με την ίδια ταχύτητα κίνησης, την οποία είχε το αυτοκίνητο πριν από την πρόσκρουση!