Καινούργια τακάκια φρένων
Τα καινούργια τακάκια φρένων δεν προσφέρουν ακόμα την πλήρη ικανότητα πέδησης κατά τα πρώτα 400 χιλιόμετρα, πρέπει πρώτα να «στρώσουν». Την ελαφρώς μειωμένη δύναμη πέδησης μπορείτε όμως να την αντισταθμίσετε ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στο πεντάλ φρένων. Κατά τη διάρκεια του "στρωσίματος" πρέπει να αποφεύγετε τη μεγάλη καταπόνηση των φρένων.
Σε αυτοκίνητα με κεραμικούς δίσκους φρένων* η διαδρομή στρωσίματος μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Την ελαφρώς μειωμένη δύναμη πέδησης μπορείτε όμως να την αντισταθμίσετε ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στο πεντάλ φρένων. Κατά τη διάρκεια του "στρωσίματος" πρέπει να αποφεύγετε τη μεγάλη καταπόνηση των φρένων.
Φθορά
Η φθορά στα τακάκια φρένων εξαρτάται κατά πολύ από τις οδηγικές συνθήκες και τον τρόπο οδήγησης. Ιδιαίτερα, στην κυκλοφορία εντός πόλης και συχνές διαδρομές σε κίνηση ή σε πολύ σπορ τρόπο οδήγησης.
Θόρυβοι λειτουργίας
Ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης, τη δύναμη πέδησης και τις περιβαλλοντικές συνθήκες (π.χ., θερμοκρασία, υγρασία) μπορεί να προκληθούν θόρυβοι στα φρένα.
Λόγω των ιδιοτήτων των υλικών των κεραμικών δίσκων φρένων* μπορεί να προκληθούν ιδιαίτερα θόρυβοι στις χαμηλές περιοχές ταχύτητας κίνησης.
Επίδραση νερού, υγρασίας και αλατιού στους δρόμους
Υπό ορισμένες συνθήκες, όπως, π.χ., μετά από διέλευση από νερό, σε δυνατή βροχή, μετά από νυχτερινό παγετό ή μετά το πλύσιμο του αυτοκινήτου, ενδέχεται τα φρένα να παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ικανότητα πέδησης λόγω βρεγμένων ή παγωμένων κατά την διάρκεια του χειμώνα δίσκων φρένων και τακακιών φρένων. Τα φρένα θα πρέπει πρώτα να «πατηθούν, για να στεγνώσουν».
Σε υψηλότερες ταχύτητες κίνησης και με ενεργοποιημένους υαλοκαθαριστήρες, τα τακάκια φρένων εφαρμόζουν για σύντομο χρονικό διάστημα στους δίσκους των φρένων. Αυτό συμβαίνει - χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τον οδηγό - ανά τακτά χρονικά διαστήματα και συντελεί στη βελτίωση του χρόνου απόκρισης των φρένων σε βρεγμένο οδόστρωμα.
Η πλήρης ικανότητα πέδησης μπορεί επίσης να επέλθει καθυστερημένα, αν δεν χρησιμοποιηθούν τα φρένα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε δρόμους όπου έχει ριχθεί αλάτι τον χειμώνα. Η στρώση αλατιού που επικάθεται στους δίσκους και στα τακάκια των φρένων πρέπει πρώτα να απομακρυνθεί με την επανειλημμένη χρήση των φρένων.
Λόγω της δομής της επιφάνειάς τους οι κεραμικοί δίσκοι φρένων* απορροφούν υγρασία σε τέτοιες συνθήκες. Γι αυτό ενδέχεται να προκληθεί προσωρινά μειωμένη ικανότητα πέδησης έναντι των στεγνών φρένων. Το γεγονός αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί με αυξημένη πίεση στο πεντάλ.
Διάβρωση
Η διάβρωση στους δίσκους φρένων και η συσσώρευση ρύπων στα τακάκια ευνοούνται, αν το αυτοκίνητο δεν κινείται συχνά, αν οδηγείτε μόνο για μικρές αποστάσεις και αν δεν χρησιμοποιείτε πολύ τα φρένα.
Σε μικρή καταπόνηση του συστήματος φρένων, ή αν έχει σχηματιστεί διάβρωση στους δίσκους φρένων, σας συμβουλεύουμε να καθαρίσετε τους δίσκους και τα τακάκια των φρένων, φρενάροντας δυνατά μερικές φορές από κάπως μεγαλύτερη ταχύτητα κίνησης ►.
Βλάβες στο σύστημα φρένων
Αν παρατηρήσετε ότι ξαφνικά έχει αυξηθεί η διαδρομή του πεντάλ φρένων, αυτό μπορεί ενδεχομένως να σημαίνει ότι υπάρχει βλάβη στο ένα από τα κυκλώματα του συστήματος φρένων δύο κυκλωμάτων. Οδηγήστε αμέσως το αυτοκίνητό σας στον πλησιέστερο εξουσιοδοτημένο συνεργάτη Service, για να διορθώσετε τη βλάβη. Στη διαδρομή προς το συνεργείο πρέπει να οδηγείτε με χαμηλή ταχύτητα κίνησης και να είστε προετοιμασμένοι για μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος και για αυξημένη πίεση στο πεντάλ φρένων.
Χαμηλή στάθμη υγρών φρένων
Αν η στάθμη υγρών φρένων είναι πολύ χαμηλή, μπορεί να παρουσιαστούν βλάβες στο σύστημα φρένων. Η στάθμη των υγρών φρένων ελέγχεται ηλεκτρονικά.
Ενισχυτής δύναμης πέδησης (σερβό)
Ο ενισχυτής δύναμης πέδησης (σερβό) ενισχύει την πίεση που ασκείτε στο πεντάλ φρένων. Λειτουργεί μόνο όταν λειτουργεί ο κινητήρας ή όταν είναι ενεργοποιημένη η ανάφλεξη (Plug-in υβριδική κίνηση*).
- Κάνετε φρεναρίσματα για τον καθαρισμό του συστήματος φρένων μόνο όταν οι οδικές συνθήκες το επιτρέπουν. Δεν επιτρέπεται να εκθέτετε σε κίνδυνο άλλους συμμετέχοντες στην κυκλοφορία - Κίνδυνος ατυχήματος!
- Μην αφήνετε ποτέ το αυτοκίνητο να ρολάρει με απενεργοποιημένο κινητήρα - Κίνδυνος ατυχήματος!
- Αναλόγως του εξοπλισμού, σε περίπτωση ελιγμού φρεναρίσματος που ξεκινά αυτόματα από το όχημα, τραβιέται μέσα το πεντάλ φρένων.
- Μην τοποθετείτε ποτέ αντικείμενα στον χώρο ποδιών του οδηγού. Ένα αντικείμενο μπορεί να φτάσει στον χώρο των πεντάλ και να εμποδίσει τον χειρισμό τους. Σε περίπτωση ξαφνικού οδηγικού ελιγμού ή ελιγμού φρεναρίσματος δεν θα ήσασταν πλέον σε θέση να χειριστείτε τα πεντάλ - Κίνδυνος ατυχήματος!
- Να χρησιμοποιείτε μόνο πατάκια τα οποία αφήνουν ελεύθερο τον χώρο των πεντάλ και μπορούν να στερεωθούν με ασφάλεια στον χώρο των ποδιών – Κίνδυνος ατυχήματος!
- Μην τοποθετείτε το πόδι κάτω από το πεντάλ φρένου – Κίνδυνος τραυματισμού!
ΠΡΟΣΟΧΗ
- Μην αφήνετε ποτέ τα φρένα «να λειτουργούν» πιέζοντας ελαφρά το πεντάλ, αν δεν θέλετε πραγματικά να φρενάρετε. Αυτό οδηγεί σε υπερθέρμανση των φρένων και κατά συνέπεια σε μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος και σε μεγαλύτερη φθορά.
- Πριν οδηγήσετε σε μια μεγάλη, απότομη κατωφέρεια, μειώστε ταχύτητα κίνησης, επιλέξτε την αμέσως χαμηλότερη σχέση ταχύτητας κιβωτίου. Με τον τρόπο αυτό εκμεταλλεύεστε καλύτερα την ικανότητα πέδησης του κινητήρα και αποφορτίζετε τα φρένα. Αν χρειαστεί να φρενάρετε συμπληρωματικά, τότε μην πατάτε συνεχόμενα το φρένο, αλλά ανά διαστήματα.
Πληροφορία
- Αν δεν λειτουργεί ο ενισχυτής δύναμης πέδησης (σερβό), πρέπει να πατάτε το πεντάλ φρένων με πολύ μεγαλύτερη δύναμη απ ό,τι συνήθως.
- Αν θελήσετε να εξοπλίσετε εκ των υστέρων το αυτοκίνητό σας με αξεσουάρ, όπως μπροστινό σπόιλερ ή τάσια τροχών, είναι σημαντικό να προσέξετε, ώστε αυτά να μην εμποδίζουν την παροχή αέρα στους μπροστινούς τροχούς, διαφορετικά θα μπορούσε να υπερθερμανθεί το σύστημα φρένων.